zpět

ČLÁNKY ZA ROK 2013


Vánoční seminář Systemy v Lanškrouně 2013

21.12.2013, Lanškroun

Těsně před Vánocemi se v Lanškrouně uskutečnil seminář Systemy pod vedením Pavla Přecechtěla.

Po krátkém uvítání jsme začali obyčejným během. Ale hned na úvod jsme při běhu měli dýchat podle pokynů. Nejdřív volně, pak 2 kroky nádech a 2 výdech a stupňovalo se to tak až k 8 krokům nádech, pak 8 výdrž, 8 kroků výdech a výdrž. No netušila jsem, že obyčejné klusání může být tak najednou náročné :-) Plíce mi už na konci nestačily :-) … Pavel říkal, že je to kvůli tomu, abychom se uvolnili a naučili se ovládat dech, který je v Systemě hodně důležitý.

Po krátké rozcvičce jsem začali s různými hrami, abychom zjistili, jak na náš podnět reaguje partnerovo tělo. Takže nejdříve jsme stáli a partner měl za úkol do nás lehce strkat do různých částí těla (hrudníku, boků, noh …) . My jsme však neměli zůstat tvrdí a jít proti tomu, ale uvolnit danou část a jakoby se podvolit. Zároveň však držet rovnováhu a zůstat stát na místě. To bylo hodně zajímavý. Byla jsem totiž s Filipem od nás a tak uvolněného jsem ho ještě nezažila. Což bylo pro mě dost povzbuzující jako pro trenérku, protože jsem viděla, že se umí uvolnit a „vypnout mozek“, který ho v tom uvolnění brzdí.

Dělali jsme i jinou hru, kdy jsme se opřeli pěstí o partnera (nejčastěji o břicho) a jak jsme ruku různě natáčeli a tlačili z různého úhlu, partner měl instinktivně uhýbat tlaku, ale tak, aby zůstal stále ve spojení s rukou a neutekl. Byla to opět hra zaměřená na to, abychom viděli, co udělá partner, když ho různě pěstí zasáhneme.

Pak jsme se taky různě bouchali. Zároveň jsme šli třeba údery proti sobě ve dvojicích. Měli jsme jít vždy stejnou rukou a zároveň si dávat údery do břicha (To se nám hodilo do karate. Málo kdo totiž dělá úder a přitom má zatnuté břicho.)

Podobných cviků jsme dělali během tréninku více. Ty další už pak byly zaměřeny hlavně na to, abychom poznali, jaké jsou omezení jednotlivých končetin – hlavně rukou, co se týká rozsahu kloubů. Takže jsme se různě lehce chytali a kroutili se, podle toho, jak páky fungovaly :-)

Samotný trénink pak byl rozdělen na 2 bloky. V prvním bloku jsme dělali obranu proti držení – povětšinou za ruce a pak obrana proti fackám a jiným úderům. Ve druhém pak obrana proti útoku tyčí. Tam jsme vnímala, že jsme měli trochu výhodu oproti některým, protože jsme s tyčí měli nějaké základy z našich seminářů. Vlastně i část těch pák na držení rukou. Navíc, to co nás Pavel učil, bylo jednoduché a dá se říct i velmi krátké a dost instinktivní.

Zkoušeli jsme taky pár úderů – háky a pak údery hranou ruky. Ty háky dělají trochu jinak než my. Úderovou plochou jsou poslední 3 klouby na ruce, ale je taky jiná dráha a vzdálenost (více z boku a ruka šla švihem po oblouku a skrz). Když jsem to stejné zkoušela bouchnout prvníma dvěma klouby, tak to bylo zase jiné. Ale je to přirozené. Prostě na každou situaci existuje prostě něco jiného.

Taky jsem Pavla požádala, aby mi dal pravý systemický úder do břicha. Na internetu jsem viděla, jak se pod těmi údery ti lidi pomalu skácí k zemi, tak mě zajímalo, jak to funguje. Tak byl trochu překvapený z této žádosti (krom ještě Filipa to nikdo další už nechtěl zažít :-) ), ale žádosti vyhověl. Tak mi dal 2 údery. Nebyly tak vražedné jako na internetu, ale co bylo hodně zvláštní, že po krátké době jsem cítila, jak z místa, kam mě udeřil, se po celém břichu rozlívá takové příjemné teplo. A to jsem ještě nikdy nezažila. Ptala jsem se ho pak na to a říkal, že je to o energii, která se tomu úderu dá. A že i úder může být léčivý.

On sám byl myslím překvapený, protože nečekal, že ty údery vydržím a budu chtít ještě :-) a Filip to stejný :-) ale pochválil nás, že dobře, tedy dle principů Systemy, dobře reagujeme na přijetí úderu. Šlo o to, že jsme sice oba s Filipe zatvrdly svaly v okamžiku úderu, ale jakmile byl ten prvotní impulz pryč, tak jsme se uvolnili, a nechaly tu úderovou energii projit pryč a couvli.

To je pro mě ještě záhada, ale na ty energie věřím, tak bych tomu ráda přišla na kloub a využívala to i u nás v karate.

V souvislosti s tím úderem jsem si vzpomněla na našeho mistra Zezulku, jak občas na seminářích do mě kopne nebo udeří, já odlítnu, ale nic mě nebolí :-)

Jinak když jsem se zaměřila na ty principy, které se objevovali v těch technikách, které jsme dělali, tak jsou shodné s našimi – pohyb vychází z nohou a boků, těžiště je ideálně uprostřed, atd. Ono to vlastně ani jinak nejde :-)

Na závěr musím říct, že mě ta Systema zaujala a líbí se mi. Navíc mi pomohla zase o kousek pochopit to fungování těla, které potřebuju i do karate a vlastně i jinde.

napsala: Alča Bajerová


Podzimní a Úvodní škola 2013

9. - 10.11. a 16. - 17.11.2013, Hanušovice

O víkendech 9. - 10.11. a 16. - 17.11.2013 se v Hanušovicích konal poslední seminář v roce 2013 - Podzimní škola. Byla trochu specifická tím, že oproti zvyklostem byl již na prvním víkendu turnaj a druhý víkend probíhala paralelně Úvodní škola pro nováčky.

Ze zábřežského oddílu se seminářů zúčastnila pouze vedoucí - mistryně Alena Bajerová, II. Dan. I tak dokázala získat pro zábřežský oddíl cenné body za výsledky z turnaje. V sobotním závodě forem vyhrála formu Kontra Set a potvrdila tak svou dobrou formu v této oblasti. V bojích v kategorii FA (ženy absolutní) nestačila ve finále pouze na Šárku Kučerovou, a z odnesla si tak diplom za 2. místo.


Tréninkový mitink 2013

17. - 18.8.2013, Vysoké Mýto

Původně plánovaná finská stezka nevyšla. Přesto náhrada v podobě tréninkového mítinku stála za to. Účastníci se pod vedením různých mistrů zdokonalovali v bojových technikách, trénovali technicko-taktické vychytávky, zlepšovali svou kondici.

Ze zábřežského oddílu se tréninkového mítinku zúčastnil Adam Stolarik, 6. kyu, které cenné nápady a informace jistě využije při tréninku ve svém oddíle.


Mezinárodní letní škola 2013

29.6 - 6.7.2013, Letovice

Dne 29.6 - 6.7.2013 se konal v Letovicích letní seminář, který vedl osobně zakladatel Moderního sportovního karate Prof. Dr. Rudolf Jakhel IX. Dan.

Trénovalo se od neděle do soboty. Ve středu se konala první část turnaje - formy a 1. část bojů, kde jsme měli první úspěchy. Ve formě Kontra Set se umístila na 1. místě Alena Bajerová, II. Dan (ZMo), ve formě Tercia se umístil na 1. místě Adam Stolarik, 6.kyu (ZMo) a na 2. místě Zdeněk Bombera, 5.kyu (Moh). Ve formě Secunda se na 6. místě umístil František Petřík, 8.kyu (Moh).

Po formách následovali boje. Zde se v kategorii muži oranžoví umístil na 3.místě František Petřík a v bojích muži žlutí se na 6.místě umístil Martin Rusnák, 10.kyu (Moh). Druhá část bojů se odehrála až v sobotu 6.7. V kategorii ženy absolutní se na 2. místě umístila Alena Bajerová a v kategorii muži zelení se umístili Zdeněk Bombera na 1. místě a Adam Stolarik na 3. místě.

Na semináři se také získávaly vyšší technické stupně. Za své výkony si vyšší stupeň odvezl Adam Stolarik, který získal 5.kyu (2.zelený pás).

CC2013.jpg Z leva: Z leva: Alena Bajerová, Adam Stolarik, František Petřík, Martin Rusnák, Zdeněk Bombera (na fotce chybí Filip Papoušek, 8. kyu, který bohužel musel ze semináře odjet dříve)

Autor: Adam Stolarik (5.kyu)

zpět nahoru


Úvodní škola 2013 - jaro

25.-26.5.2013, Praha

US2013.jpg O víkendu 25. - 26.5. se v Praze uskutečnil úvodní seminář pro nováčky. Ti se na něm učili základním kombinacím, principům a historii karate.

Pro vyšší pásy zde byl speciální program, kerý vedl mistr Miroslav Zezulka, V. Dan. Vysoké pásy se pod jeho vedením učili kopy ve výskoku, různé druhy podmetů a porazů. Za zábřežský oddíl se programu účastnila mistryně Alena Bajerová, II. Dan, která tyto cenné poznatky bude předávat dále ve svém oddíle.

Zkrátka kdo nebyl, velmi prohloupil. Podobný program se učil naposledy před 6 lety.

zpět nahoru


Miniseminář - forem a vysokointenzivní plyometrie 2013

30.3.2013, Zábřeh

Poslední březnovou sobotu v DDM Zábřeh uspořádali zábřežský a mohelnický oddíl MSKA karate pro své členy Miniseminář zaměřený na vysokointenzivní plyometrii a nácvik forem. Jednotlivé bloky semináře vedli 2 trénéří: Ladislav Daříček (4. kyu - vedoucí oddílu Mohelnice) vedl blok zaměřený na plyometrii a Alena Bajerová (II. Dan - vedoucí oddílu Zábřeh) vedla bloky zaměřené na formy a nácvik sérií. Celkem se semináře zúčastnilo 10 karatistů z obou oddílu. Vzhledem ke spokojenosti účastníku se plánuje s podobnými semináři pokračovat.

zpět nahoru


Jarní škola 2013

9. - 10.3. a 16. - 17.3.2013, Hanušovice

Je již tradicí, že jarní seminář moderního sportovního karate se koná v Hanušovicích. Ani letos tomu nebylo jinak. Ve dvou březnových víkendech měli karatisté systému Moderního sportovního karate možnost pod vedením mistrů z celé republiky zdokonalovat se ve svých technikách a bojových dovednostech.

Součástí semináře byl i testovní turnaj, kde si pak účastníci semináře mohli vyzkoušet nabité zkušenosti v praxi. V sobotu proběhla soutěž ve formách. V této soutěži se nejlépe ze zábřežského oddílu umístila mistryně Alena Bajerová (I. Dan), která vyhrála formu kontra Set. Na pátém míste ve formě Tertii umístil Adam Stolarik (6. kyu). Ve formě Sekundě se i se zlomenou rukou umístil Filip Papoušek (8. kyu) na 12. místě. V neděli následovala soutěž v bojích. V nejvyšší ženské kategorii FA se Alena Bajerová umístila na 2. místě. Po základních kategoriích proběhly také exhibiční boje vysokých pásů (mistrů a hnědých pásů) s pásy nižšími (žluté až modré). A bylo opravdu na co koukat. Nižší pásy přestože nemají tolik bojových zkušeností jako pásy vysoké, byly mnohdy těžkými soupeři.

A co na exhibiční boje řekla mistrině Alena Bajerová, která se také těchto bojů zúčastnila? „Byla to cenná zkušenost. Bojovala jsem pouze z holkami s oranžovými pásy ve sparingu. Musím říct, že byly opravdu kvalitními soupeřkami.“

zpět nahoru


Zimní škola 2013

19. - 20.1. a 26. - 27.1.2013, Praha

Koncem ledna 2013 začal opět cyklus seminářů Moderního sportovního karate. První ze seminářů se uskutečnil koncem ledna v Praze. Pod vedením mistra Miroslava Zezulky, V. Dan zkoušeli různé bojové a taktické situace. Tato část semináře byl určena všem od oranžového pásu výše. Všichni tak měli možnost trénovat s různými lidmi všech technických kategorií.

Druhý víkend měli účastníci šanci nasbíradné dovednosti uplatnit v praxi na testovním turnaji. V první části turnaje, formách, vyhrála mistryně Alena Bajerová, II. Dan formu Kontra Set. Za tento úspěch ji gratulujeme.

zpět nahoru


© 2009-2014 • Alena Bajerová• Všechna práva vyhrazena